ŠKODA JS chce s Korejci podepsat co nejvíce smluv

24. 9. 2024

Zdroj: Svět hospodářství

Plzeňská Škoda JS, přední evropský výrobce a dodavatel zařízení pro jadernou energetiku, chce do března příštího roku podepsat s korejskou společností KHNP co nejvíce závazných dokumentů o subdodávkách na stavbu dvou nových jaderných bloků elektrárny v Dukovanech, z nichž první má stát v roce 2036. Po dnešní návštěvě premiéra Petra Fialy (ODS) a jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola, kteří si kromě Škody JS prohlédli také podnik Doosan Škoda Power, to ČTK řekl šéf představenstva a generální ředitel Škody JS František Krček.

Do března příštího roku chtějí společnosti ČEZ a jihokorejská KHNP podepsat kontrakt na vybudování obou reaktorů v Dukovanech. Už v červenci česká vláda rozhodla o tom, že je má postavit právě KHNP. Fiala dnes v Plzni řekl, že české firmy by tam mohly získat zakázky až za 240 miliard korun. „Korejská strana deklarovala, že při přípravě a výstavbě nových jaderných bloků se zapojí české firmy až 60 procenty,“ prohlásil. České se ale podle něj musí vynasnažit, aby předložily nejlepší nabídku, která bude konkurenceschopná.

„Chceme hrát stejně důstojnou roli, jako hrajeme v současné době na výstavbě jaderné elektrárny v Mochovcích /na Slovensku/,“ řekl Krček. Škoda JS má podle něj ambice být úspěšná v tendrech na dodávky zařízení, montáže, výpočtů i lokalizaci projektu, tedy veškerých činností, které má ve svém portfoliu. „Toto vše nabízíme a věříme, že se dohodneme,“ prohlásil.

K korejskou stranou už plzeňský podnik, který vlastní skupina ČEZ, jedná. „Teď probíhají jednání mezi zadavatelem (ČEZ) a mezi KHNP. Stejně tak probíhají jednání s námi a bavíme se o rozsazích a o podmínkách,“ informoval Krček. Aliance české energetiky sdružující potenciální subdodavatele do Dukovan, v Plzni podepsala s KHNP memorandum.

„Jsme o tom přesvědčeni a máme na to analýzy, třeba od Vysoké školy ekonomické v Praze, že opravdu potenciál českého průmyslu je dosáhnout 65 procent dodávek. Takže jestli je deklarovaná cena 400 miliard, tak při 60 procentech jsme na čísle 240 miliard korun,“ řekl Krček. „Budeme muset být schopni deklarovat termíny, kvalitu a očekávanou cenu.“

Jaderné reaktory KHNP považuje Krček rozhodně za špičkovou světovou technologii, protože jde o o jedny z posledních nově spouštěných bloků. „Technologie je ověřená. A pro nás jako výrobní firmu je v podstatě jedno, jestli děláme podle výkresů toho nebo onoho dodavatele technologie,“ řekl šéf Škody JS. Podnik v minulosti vyráběl pro elektrárny VVER sovětské konstrukce, ale už desítky let vyrábí pro západní jaderné elektrárny.

Pokud by KHNP stavěla ještě další dva bloky v jaderné elektrárně Temelíně, na které má opci, tak by se Škoda JS chtěla podílet také na výrobě reaktorů ve své obří reaktorové hale, kterou ukázala korejské delegaci. „Ale my se nedíváme jen na ty čtyři velké bloky (v ČR), ale samozřejmě i na malé modulární reaktory, kde vidíme také velkou příležitost. Takže já pevně věřím, že reaktorová hala bude plně využita jako v 80. letech, kdy tam v jednom roce prošly tři komplety reaktorů,“ doufá Krček.

Česká republika má zatím od Evropské komise povolení pouze na 1 nový blok v elektrárně Dukovany. Jde nikoliv zásadně o mírové využití jaderné technologie v energetice, to se smí, ale o netržní státní podporu výstavby a provozu elektrárny.

Zdroj: Svět hospodářství - originál viz zde